Top
Menu Luk

Få styr på struktur og sikkerhed med adgangskontrol


Har du aldrig hørt om adgangskontrol? Lyder det som noget, der foregår i en lufthavn og helt sikkert ikke som noget, der hører hjemme i din virksomhed? Så læs lige med her, for adgangskontrol er nemlig noget, virksomheder i alle brancher kan og bruge, og som mange allerede har indført.

Hvad betyder adgangskontrol?

Det betyder, at du i din virksomhed kontrollerer, hvem der har adgang til hvilke områder i virksomheden. Ved at gøre brug af elektroniske låsesystemer på dine døre, kan du give specifikke medarbejdere adgang til udvalgte rum og områder i din bygning. Eksempelvis kan det betyde, at kun hygiejnegodkendt personale har adgang til køkkenet i kantine, eller at kun ledere har adgang til pengebeholdningen i en forretningen. Det giver med andre ord virksomheder mulighed for at strukturere deres medarbejderes arbejdsgange.

Hvilke virksomheder kan gøre brug af adgangskontrol?

Der er faktisk ikke grænser for, hvor stor eller en lille virksomhed du skal have, for at du kan få adgangskontrol. Det kræver nemlig bare nogle elektroniske låse. Er du en énmandsvirksomhed, kan det virke overflødigt at have ting låst væk i rum og skabe, men hvis du for eksempel sidder i et kontorfællesskab, kan det være en god idé.

Har du en kæmpe virksomhed, hvor du føler, det er umuligt at opbygge et system, hvor medarbejderne kun har adgang til relevante områder, så kan du godt tro om igen. Det er aldrig for sent at få lavet et adgangskontrolsystem. Det kræver muligvis længere tid at få det opbygget i en stor, kompleks virksomhed, hvor mange medarbejdere kommer og går, men umuligt er det aldrig.

Hvad skal jeg så gøre, hvis jeg vil have det?

Da adgangskontrolsystemet skal køre på baggrund af data om, hvem der får igennem hvilke døre, er det nødvendigt at have elektronisk låsesystem i din virksomhed. Det er langt fra nødvendigt at have dette på alle døre, så bare rolig. Langt hen ad vejen skal du faktisk bare udskifte de gamle låse med de elektroniske. Når du har fået at de elektroniske låse på de døre, der er relevante, kobles låsesystemet op til en database.

Der findes forskellige låsesystemer, og de er typisk kompatible med de største adgangskontrolsystemer. Når dine låse er sammenkoblet i systemet, har du i princippet en infrastruktur over din virksomhed, ligesom et vejnet i en by. Her kan du kontrollere hvilke biler (medarbejdere), der må køre over hvilke vejkryds. Hver medarbejder bliver udstyret med en chip, en kode eller et adgangskort, der har en unik identifikationskode. I systemet kan du bestemme hvilke identifikationskoder der kan låse hvilke døre op. Og du har selvfølgelig en opgørelse over dine indstillinger, som du altid kan ændre igen.

Hvilke fordele er der i det for mig?

Det er faktisk lettere at sige, hvad der er af ulemper ved at bruge almindelige systemnøgler. Helt kort kan man sige, at en almindelig nøgle ikke holder op med at fungere til en lås, når nøglen forsvinder. Taber en person nøglen, eller nægter en sur, tidligere medarbejder at levere sin nøgle tilbage, har man et sikkerhedsproblem. Præcis som hvis en sur ekskæreste stadig har en nøgle til din lejlighed. Her er fordelen ved det elektroniske system, at du via adgangskontrollen kan finde og deaktivere de “nøgler”, der ikke længere skal have adgang.

En anden stor fordel er også, at de fleste adgangskontrolsystemer kan arbejde sammen med andre systemer såsom vagtplanlægningssystem, kantineordning og printerfunktioner. Medarbejderen skal derfor ikke rende rundt med flere forskellige kort, eller huske en håndfuld koder – det ville næppe gøre deres arbejdsdag lettere. Det er muligt at samle det hele ét sted, og det gør arbejdsdagen nemmere for både dig og dine medarbejdere.